SEO in een notendop

Wat is SEO? Wanneer ik vertel over mijn werk, vragen veel mensen zich af wat SEO is. SEO staat voor Search Engine Optimalization, maar wat houdt dit precies in? Kort gezegd houd je je met SEO bezig wanneer je zorgt dat een website beter scoort in zoekmachines. Hier komt echter van alles bij kijken.

Technisch in orde

In de eerste plaats moet een website technisch in orde zijn. Goede URL’s zijn hierbij essentieel. Heeft jouw website een logische naam bij het onderwerp dat je aankaart op je site, dan is dit een pré. Hetzelfde geldt voor alle pagina’s op je website. Zorg hierbij voor korte URL’s, het is beter wanneer het onderwerp van je pagina dichtbij de oorspronkelijke naam van je site staat. Daarnaast moet de HTML code van je pagina’s op orde zijn. Zorg zogezegd voor schone codes. Als dit als abracadabra klinkt, schakel hier dan vooral een expert voor in.

Visueel aantrekkelijk en duidelijk

Heb je een website die technisch goed in elkaar zit, dan ben je er nog niet. Wil je hoog scoren in zoekmachines, dan wil je dat bezoekers lang op je website zitten en niet snel wegklikken. Hiervoor is het belangrijk dat je site logisch en duidelijk in elkaar zit. Daarnaast is het natuurlijk fijn als de site ook visueel aantrekkelijk is. Dit laatste is natuurlijk een subjectief aspect. Wat de één aantrekkelijk eruit vindt zien, vindt een ander lelijk. Toch is het wel goed om dit in je achterhoofd te houden wanneer je een website ontwerpt of laat ontwerpen.

Nieuwe content

Doe je een lange tijd niks aan je website, dan zal je bijna automatisch zakken in Google. Het is dus belangrijk om regelmatig met nieuwe content te komen. Zorg altijd dat dit relevante content is, want schrijven om het schrijven daar prikken zoekmachines snel doorheen. Tegenwoordig houdt Google steeds meer van lange artikelen, een goed stuk van 1000 woorden laat zien dat je een expert bent op jouw gebied en dit wordt door zoekmachines gewaardeerd.

Linkbuilden

Heb je een aantrekkelijke website die technisch goed in elkaar zit met interessante informatie, dan ben je er nog niet. Voor wie hoog wil scoren in zoekmachines is linkbuilden essentieel. Say what? Juist linkbuilden, dit houdt in dat er op andere sites een link naar jouw website staat. Google hecht hier veel waarde aan. Zie het als mond-op-mond reclame: wanneer er over fysieke winkels veel gepraat wordt, is dit goede marketing. Hetzelfde geldt voor online: wanneer veel andere sites het hebben over jouw website, ziet Google dit als een indicatie dat jouw website ertoe doet. Ga echter nooit klakkeloos linkbuilden, het is van belang dat relevante en goede websites naar jouw linken, anders kan het juist in je nadeel werken.

Overige zaken

Zoals je leest komt er een hoop bij SEO kijken. Naast bovenstaande highlights zijn andere aspecten ook van belang. Denk aan speciale SEO teksten, metateksten, de invloed van social media, goede titels (ook bij afbeeldingen), interne links in je artikelen, vrijwel alles heeft invloed op de SEO. Wil je het ver schoppen met je website, dan is het belangrijk om iemand bij de site te betrekken die kaas heeft gegeten van de werking van zoekmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.